Fiszki

BIOFIZYKA

Test w formie fiszek biofizyka kosmetologia
Ilość pytań: 59 Rozwiązywany: 4793 razy
W celu ograniczenia wpływu błędów przypadkowych na pomiar
b) wykonujemy kilka pomiarów
c) kalibrujemy urządzenie pomiarowe na wzorzec
a) stosujemy najlepszy przyrząd pomiarowy
d) przeprowadzamy pomiar w krótkim odcinku czasowym
b) wykonujemy kilka pomiarów
Precyzję metody pomiarowej określamy na podstawie
a) powtarzalności pomiaru
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
b) odtwarzalności pomiaru
c) wielkości błędu systematycznego
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
3. Rozkład wartości pomiarowych w postaci krzywej Gaussa charakteryzuje się tym, że 95,5% wyników znajduje się w przedziale
a) x + 1SD
d) x + 4SD
c) x + 2SD
b) x + 3SD
c) x + 2SD
Według teorii falowej Huygensa światło w wodzie rozchodzi się:
d) szybciej niż w próżni
c) tak samo szybko jak w powietrzu
b) wolniej niż w powietrzu
a) szybciej niż w powietrzu
b) wolniej niż w powietrzu
Szczegółowa teoria względności Einsteina podaje związek
a) energii fotonu z masą
c) rozkładu energii w widmie promieniowania z rodzajem atomu
d) między częstotliwością fali elektromagnetycznej a jej prędkością rozchodzenia
b) prędkości fali elektromagnetycznej z przenikalnością elektryczną próżni
a) energii fotonu z masą
Zasada nieoznaczoności Heisenberga mówi że:
c) oznaczając energię kolizji dwóch elektronów nie można wyznaczyć energii z przed zderzenia
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej d) oznaczając położenie atomów w krysztale nie można jednocześnie wyznaczyć kąta załamania światła przechodzącego przez kryształ
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
Prędkość przepływu płynu przez naczynie jest:
d) zależna od temperatury płynu
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
b) nie zależy od pola przekroju poprzecznego naczynia
a) wprost proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
Liczba Reylnolds’a określa
c) zależność lepkości od temperatury
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
a) lepkość płynu
d) zależność ciśnienia płynu od przekroju naczynia
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
Przemiana izobaryczna to taka podczas której:
b) dochodzi do zmiany temperatury
a) dochodzi do zmiany ciśnienia
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
d) nie dochodzi do zmiany temperatury
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
Pierwsza zasada termodynamiki określa:
a) zależność zmiany energii wewnętrznej układu od entropii
c) zależność między procesami odwracalnymi i nieodwracalnymi
d) kierunek przebiegu procesów związanych z wymianą energii
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
Druga zasada termodynamiki określa:
d) rodzaj oddziaływań cząstek w przemianie izochorycznej
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
a) warunki osiągnięcia stanu równowagi w izobarycznym układzie zamkniętym
b) stan standardowy układu nieograniczonego
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
Reakcja chemiczna podczas przebiegu której układ oddaje ciepło do otoczenia to
d) reakcja konwekcyjna
b) reakcja egzofilna
a) reakcja endotermiczna
c) reakcja egzotermiczna
c) reakcja egzotermiczna
Ciśnienie osmotyczne to
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
c) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny substancji rozpuszczonej
d) ciśnienie, które w stanie równowagi zwiększa transport osmotyczny rozpuszczalnika
a) ciśnienie osiągane w stanie równowagi gazowej
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
Entropia dojrzałego organizmu niezmieniającego swojej biomasy
c) nie zmienia się w czasie
d) jest równa zero
b) maleje w czasie
a) rośnie w czasie
c) nie zmienia się w czasie
Potencjał elektrodowy to
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
d) różnica potencjałów półogniw w ogniwie stężeniowym
c) różnica potencjałów elektrochemicznych jonów elektrolitu
a) różnica potencjałów elektrycznych jonów elektrolitu
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
Jednostką informacji jest
b) jeden lit
d) jeden deg
a) jeden kit
c) jeden bit
c) jeden bit
Pojemność informacyjna łącza to
d) ilość bodów informacji na jednostkę powierzchni łącza
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
a) ilość informacji przepływającej przez jednostkę przekroju łącza
b) ilość informacji przepływającej przez dany przekrój w jednostce czasu
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
Redundancja to
a) zmniejszenie kodowanej informacji
d) zjawisko sprzężenia zwrotnego
c) nadmiarowość kodowanej informacji
b) obniżenie progowej czułości receptora
c) nadmiarowość kodowanej informacji
Aminokwasy egzogenne to:
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
b) aminokwasy eksportowane z jednej tkanki do drugiej
d) aminokwasy syntetyzowane przez florę bakteryjną jelit i wchłaniane z przewodu pokarmowego
a) aminokwasy tworzące domeny funkcyjne położone na zewnętrznej stornie białka
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
Białka u ssaków zbudowane są z
b) R-aminokwasów
a) D-aminokwasów
c) L-aminokwasów
d) Zarówno z D jak i L aminokwasów
c) L-aminokwasów

Powiązane tematy

#kosmetologia #biofizyka

Inne tryby