W celu ograniczenia wpływu błędów przypadkowych na pomiar
c) kalibrujemy urządzenie pomiarowe na wzorzec
b) wykonujemy kilka pomiarów
a) stosujemy najlepszy przyrząd pomiarowy
d) przeprowadzamy pomiar w krótkim odcinku czasowym
b) wykonujemy kilka pomiarów
Precyzję metody pomiarowej określamy na podstawie
b) odtwarzalności pomiaru
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
c) wielkości błędu systematycznego
a) powtarzalności pomiaru
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
3. Rozkład wartości pomiarowych w postaci krzywej Gaussa charakteryzuje się tym, że 95,5% wyników znajduje się w przedziale
a) x + 1SD
b) x + 3SD
c) x + 2SD
d) x + 4SD
c) x + 2SD
Według teorii falowej Huygensa światło w wodzie rozchodzi się:
c) tak samo szybko jak w powietrzu
a) szybciej niż w powietrzu
d) szybciej niż w próżni
b) wolniej niż w powietrzu
b) wolniej niż w powietrzu
Szczegółowa teoria względności Einsteina podaje związek
a) energii fotonu z masą
b) prędkości fali elektromagnetycznej z przenikalnością elektryczną próżni
c) rozkładu energii w widmie promieniowania z rodzajem atomu
d) między częstotliwością fali elektromagnetycznej a jej prędkością rozchodzenia
a) energii fotonu z masą
Zasada nieoznaczoności Heisenberga mówi że:
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej d) oznaczając położenie atomów w krysztale nie można jednocześnie wyznaczyć kąta załamania światła przechodzącego przez kryształ
c) oznaczając energię kolizji dwóch elektronów nie można wyznaczyć energii z przed zderzenia
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
Prędkość przepływu płynu przez naczynie jest:
d) zależna od temperatury płynu
a) wprost proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
b) nie zależy od pola przekroju poprzecznego naczynia
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
Liczba Reylnolds’a określa
c) zależność lepkości od temperatury
a) lepkość płynu
d) zależność ciśnienia płynu od przekroju naczynia
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
Przemiana izobaryczna to taka podczas której:
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
d) nie dochodzi do zmiany temperatury
b) dochodzi do zmiany temperatury
a) dochodzi do zmiany ciśnienia
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
Pierwsza zasada termodynamiki określa:
a) zależność zmiany energii wewnętrznej układu od entropii
d) kierunek przebiegu procesów związanych z wymianą energii
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
c) zależność między procesami odwracalnymi i nieodwracalnymi
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
Druga zasada termodynamiki określa:
b) stan standardowy układu nieograniczonego
a) warunki osiągnięcia stanu równowagi w izobarycznym układzie zamkniętym
d) rodzaj oddziaływań cząstek w przemianie izochorycznej
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
Reakcja chemiczna podczas przebiegu której układ oddaje ciepło do otoczenia to
b) reakcja egzofilna
c) reakcja egzotermiczna
a) reakcja endotermiczna
d) reakcja konwekcyjna
c) reakcja egzotermiczna
Ciśnienie osmotyczne to
a) ciśnienie osiągane w stanie równowagi gazowej
c) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny substancji rozpuszczonej
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
d) ciśnienie, które w stanie równowagi zwiększa transport osmotyczny rozpuszczalnika
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
Entropia dojrzałego organizmu niezmieniającego swojej biomasy
d) jest równa zero
b) maleje w czasie
c) nie zmienia się w czasie
a) rośnie w czasie
c) nie zmienia się w czasie
Potencjał elektrodowy to
d) różnica potencjałów półogniw w ogniwie stężeniowym
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
a) różnica potencjałów elektrycznych jonów elektrolitu
c) różnica potencjałów elektrochemicznych jonów elektrolitu
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
Jednostką informacji jest
c) jeden bit
b) jeden lit
a) jeden kit
d) jeden deg
c) jeden bit
Pojemność informacyjna łącza to
a) ilość informacji przepływającej przez jednostkę przekroju łącza
b) ilość informacji przepływającej przez dany przekrój w jednostce czasu
d) ilość bodów informacji na jednostkę powierzchni łącza
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
Redundancja to
b) obniżenie progowej czułości receptora
d) zjawisko sprzężenia zwrotnego
a) zmniejszenie kodowanej informacji
c) nadmiarowość kodowanej informacji
c) nadmiarowość kodowanej informacji
Aminokwasy egzogenne to:
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
d) aminokwasy syntetyzowane przez florę bakteryjną jelit i wchłaniane z przewodu pokarmowego
b) aminokwasy eksportowane z jednej tkanki do drugiej
a) aminokwasy tworzące domeny funkcyjne położone na zewnętrznej stornie białka
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem