W celu ograniczenia wpływu błędów przypadkowych na pomiar
c) kalibrujemy urządzenie pomiarowe na wzorzec
b) wykonujemy kilka pomiarów
a) stosujemy najlepszy przyrząd pomiarowy
d) przeprowadzamy pomiar w krótkim odcinku czasowym
b) wykonujemy kilka pomiarów
Precyzję metody pomiarowej określamy na podstawie
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
c) wielkości błędu systematycznego
a) powtarzalności pomiaru
b) odtwarzalności pomiaru
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
3. Rozkład wartości pomiarowych w postaci krzywej Gaussa charakteryzuje się tym, że 95,5% wyników znajduje się w przedziale
c) x + 2SD
d) x + 4SD
b) x + 3SD
a) x + 1SD
c) x + 2SD
Według teorii falowej Huygensa światło w wodzie rozchodzi się:
a) szybciej niż w powietrzu
c) tak samo szybko jak w powietrzu
b) wolniej niż w powietrzu
d) szybciej niż w próżni
b) wolniej niż w powietrzu
Szczegółowa teoria względności Einsteina podaje związek
c) rozkładu energii w widmie promieniowania z rodzajem atomu
b) prędkości fali elektromagnetycznej z przenikalnością elektryczną próżni
d) między częstotliwością fali elektromagnetycznej a jej prędkością rozchodzenia
a) energii fotonu z masą
a) energii fotonu z masą
Zasada nieoznaczoności Heisenberga mówi że:
c) oznaczając energię kolizji dwóch elektronów nie można wyznaczyć energii z przed zderzenia
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej d) oznaczając położenie atomów w krysztale nie można jednocześnie wyznaczyć kąta załamania światła przechodzącego przez kryształ
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
Prędkość przepływu płynu przez naczynie jest:
d) zależna od temperatury płynu
a) wprost proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
b) nie zależy od pola przekroju poprzecznego naczynia
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
Liczba Reylnolds’a określa
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
c) zależność lepkości od temperatury
a) lepkość płynu
d) zależność ciśnienia płynu od przekroju naczynia
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
Przemiana izobaryczna to taka podczas której:
a) dochodzi do zmiany ciśnienia
b) dochodzi do zmiany temperatury
d) nie dochodzi do zmiany temperatury
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
Pierwsza zasada termodynamiki określa:
c) zależność między procesami odwracalnymi i nieodwracalnymi
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
a) zależność zmiany energii wewnętrznej układu od entropii
d) kierunek przebiegu procesów związanych z wymianą energii
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
Druga zasada termodynamiki określa:
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
d) rodzaj oddziaływań cząstek w przemianie izochorycznej
a) warunki osiągnięcia stanu równowagi w izobarycznym układzie zamkniętym
b) stan standardowy układu nieograniczonego
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
Reakcja chemiczna podczas przebiegu której układ oddaje ciepło do otoczenia to
b) reakcja egzofilna
a) reakcja endotermiczna
c) reakcja egzotermiczna
d) reakcja konwekcyjna
c) reakcja egzotermiczna
Ciśnienie osmotyczne to
d) ciśnienie, które w stanie równowagi zwiększa transport osmotyczny rozpuszczalnika
c) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny substancji rozpuszczonej
a) ciśnienie osiągane w stanie równowagi gazowej
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
Entropia dojrzałego organizmu niezmieniającego swojej biomasy
b) maleje w czasie
a) rośnie w czasie
c) nie zmienia się w czasie
d) jest równa zero
c) nie zmienia się w czasie
Potencjał elektrodowy to
a) różnica potencjałów elektrycznych jonów elektrolitu
c) różnica potencjałów elektrochemicznych jonów elektrolitu
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
d) różnica potencjałów półogniw w ogniwie stężeniowym
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
Jednostką informacji jest
c) jeden bit
b) jeden lit
d) jeden deg
a) jeden kit
c) jeden bit
Pojemność informacyjna łącza to
a) ilość informacji przepływającej przez jednostkę przekroju łącza
d) ilość bodów informacji na jednostkę powierzchni łącza
b) ilość informacji przepływającej przez dany przekrój w jednostce czasu
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
Redundancja to
c) nadmiarowość kodowanej informacji
b) obniżenie progowej czułości receptora
a) zmniejszenie kodowanej informacji
d) zjawisko sprzężenia zwrotnego
c) nadmiarowość kodowanej informacji
Aminokwasy egzogenne to:
b) aminokwasy eksportowane z jednej tkanki do drugiej
a) aminokwasy tworzące domeny funkcyjne położone na zewnętrznej stornie białka
d) aminokwasy syntetyzowane przez florę bakteryjną jelit i wchłaniane z przewodu pokarmowego
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem