Wiadomość została wysłana.
Postaramy się na nią odpowiedzieć jak najszybciej.
Wykup dostęp
Ta funkcja jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+
Fiszki
Biologia - Układ pokarmowy
Test w formie fiszek test znajomości budowy układu pokarmowego oraz właściwości pobieranego pokarmu w zakresie wiedzy dla klasy 7 z podręcznika Puls Życia
Ilość pytań: 17 Rozwiązywany: 2799 razy
Połącz w pary znaczenie białek z ich przykładami:
receptorowe
motoryczne
budulcowe
enzymatyczne
sygnałowe
transportowe
obronne
np. rodopsyna
np. aktyna i miozyna
np. kolagen
np. pepsyna
np. hormony trzustki
np. hemoglobina
np. przeciwciała
motoryczne
np. aktyna i miozyna
sygnałowe
np. hormony trzustki
transportowe
np. hemoglobina
Połącz w pary znaczenie białek z ich przykładami:
receptorowe
motoryczne
budulcowe
enzymatyczne
sygnałowe
transportowe
obronne
np. rodopsyna
np. aktyna i miozyna
np. kolagen
np. pepsyna
np. hormony trzustki
np. hemoglobina
np. przeciwciała
motoryczne
np. aktyna i miozyna
sygnałowe
np. hormony trzustki
transportowe
np. hemoglobina
Białka powstają przez połączenie setek, bądź tysięcy prostszych cząsteczek, które nazywamy:
aminokwasami
Białka powstają przez połączenie setek, bądź tysięcy prostszych cząsteczek, które nazywamy:
aminokwasami
Połącz rodzaje aminokwasów z ich definicją:
nasz organizm ich sam nie wytworzy
nasz organizm potrafi je sam wytworzyć
egzogenne
nasz organizm ich sam nie wytworzy
endogenne
nasz organizm potrafi je sam wytworzyć
Połącz rodzaje aminokwasów z ich definicją:
nasz organizm ich sam nie wytworzy
nasz organizm potrafi je sam wytworzyć
egzogenne
nasz organizm ich sam nie wytworzy
endogenne
nasz organizm potrafi je sam wytworzyć
Zaznacz poprawne zdania o tłuszczach:
1. Dostarczają 2 razy mniej energii niż cukry
2. Są materiałem zapasowym
3. Utrzymują ciepło w organizmie
4. Ich przykładem jest skrobia
5. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego w nadmiarze są szkodliwe
1. Są materiałem zapasowym
2. Utrzymują ciepło w organizmie
3. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego w nadmiarze są szkodliwe
Zaznacz poprawne zdania o tłuszczach:
1. Dostarczają 2 razy mniej energii niż cukry
2. Są materiałem zapasowym
3. Utrzymują ciepło w organizmie
4. Ich przykładem jest skrobia
5. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego w nadmiarze są szkodliwe
1. Są materiałem zapasowym
2. Utrzymują ciepło w organizmie
3. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego w nadmiarze są szkodliwe
Wybierz witaminy rozpuszczalne w wodzie:
Wybierz witaminy rozpuszczalne w wodzie:
Witamina, w której skutki niedoboru objawiają się skłonnością do krwawień oraz zaburzeniami krzepnięcia krwi. Znajduje się ona w zielonych warzywach liściastych, orzechach, jajach i wątrobie :
K
Witamina, w której skutki niedoboru objawiają się skłonnością do krwawień oraz zaburzeniami krzepnięcia krwi. Znajduje się ona w zielonych warzywach liściastych, orzechach, jajach i wątrobie :
K
Wybierz skutki niedoboru witaminy B6:
nadmierna pobudliwość
drgawki
zanik mięśni
szkorbut
choroby skóry
kurza ślepota
niedokrwistość
osteoporoza
depresja
nadmierna pobudliwość
drgawki
choroby skóry
niedokrwistość
depresja
Wybierz skutki niedoboru witaminy B6:
nadmierna pobudliwość
drgawki
zanik mięśni
szkorbut
choroby skóry
kurza ślepota
niedokrwistość
osteoporoza
depresja
nadmierna pobudliwość
drgawki
choroby skóry
niedokrwistość
depresja
Zaznacz mikroelementy:
żelazo
wapń
fosfor
magnez
jod
fluor
Zaznacz mikroelementy:
żelazo
wapń
fosfor
magnez
jod
fluor
Zdecyduj czy zdania dotyczące wody są prawdziwe:
1. Woda jest rozpuszczalnikiem wielu związków
2. Najwięcej wody jest w nerkach i kościach
3. Dziennie powinniśmy spożywać 2 litry wody
4. Nie uczestniczy w termoregulacji
5. Umożliwia przemianę materii
1. Woda jest rozpuszczalnikiem wielu związków
2. Dziennie powinniśmy spożywać 2 litry wody
3. Umożliwia przemianę materii
Zdecyduj czy zdania dotyczące wody są prawdziwe:
1. Woda jest rozpuszczalnikiem wielu związków
2. Najwięcej wody jest w nerkach i kościach
3. Dziennie powinniśmy spożywać 2 litry wody
4. Nie uczestniczy w termoregulacji
5. Umożliwia przemianę materii
1. Woda jest rozpuszczalnikiem wielu związków
2. Dziennie powinniśmy spożywać 2 litry wody
3. Umożliwia przemianę materii
Wpisz jaki element budowy zęba został zamalowany:
zębina
Wpisz jaki element budowy zęba został zamalowany:
zębina
Uszereguj w odpowiedniej kolejności budowę przewodu pokarmowego:
przełyk
jelito cienkie
żołądek
gardło
jelito grube
jama ustna
Uszereguj w odpowiedniej kolejności budowę przewodu pokarmowego:
przełyk
jelito cienkie
żołądek
gardło
jelito grube
jama ustna
Połącz gruczoły trawienne z produktami które wytwarzają:
wytwarza amylazę
wytwarza żółć
wytwarza np. trypsynę
ślinianki
wytwarza amylazę
trzustka
wytwarza np. trypsynę
Połącz gruczoły trawienne z produktami które wytwarzają:
wytwarza amylazę
wytwarza żółć
wytwarza np. trypsynę
ślinianki
wytwarza amylazę
trzustka
wytwarza np. trypsynę
Zaznacz poprawne zdania:
1. lipazy trawią tłuszcze
2. Po strawieniu cukrów powstają aminokwasy
3. Tłuszcze są bezpośrednio wchłaniane do krwi
4. Kosmki zwiększają powierzchnię wchłaniania
1. lipazy trawią tłuszcze
2. Kosmki zwiększają powierzchnię wchłaniania
Zaznacz poprawne zdania:
1. lipazy trawią tłuszcze
2. Po strawieniu cukrów powstają aminokwasy
3. Tłuszcze są bezpośrednio wchłaniane do krwi
4. Kosmki zwiększają powierzchnię wchłaniania
1. lipazy trawią tłuszcze
2. Kosmki zwiększają powierzchnię wchłaniania
Wybierz prawidłowe zdania na temat higieny odżywiania się:
jedz 3 posiłki dziennnie
starannie myj owoce i warzywa w zimnej wodzie
spożywaj produkty uzupełniające florę jelitową
ponowne zamrażanie rozmrożonego pożywienia przyswaja więcej witamin
myj ręce przed jedzeniem i po wyjściu z toalety
kupuj jedzenie ze sprawdzonego źródła
starannie myj owoce i warzywa w zimnej wodzie
spożywaj produkty uzupełniające florę jelitową
myj ręce przed jedzeniem i po wyjściu z toalety
kupuj jedzenie ze sprawdzonego źródła
Wybierz prawidłowe zdania na temat higieny odżywiania się:
jedz 3 posiłki dziennnie
starannie myj owoce i warzywa w zimnej wodzie
spożywaj produkty uzupełniające florę jelitową
ponowne zamrażanie rozmrożonego pożywienia przyswaja więcej witamin
myj ręce przed jedzeniem i po wyjściu z toalety
kupuj jedzenie ze sprawdzonego źródła
starannie myj owoce i warzywa w zimnej wodzie
spożywaj produkty uzupełniające florę jelitową
myj ręce przed jedzeniem i po wyjściu z toalety
kupuj jedzenie ze sprawdzonego źródła
Zaburzenie odżywiania, które objawia się napadami żarłoczności. Chorzy boją się utyć i wywołują wymioty:
bulimia
Zaburzenie odżywiania, które objawia się napadami żarłoczności. Chorzy boją się utyć i wywołują wymioty:
bulimia
Wybierz choroby układu pokarmowego:
jaskra
osteoporoza
WZW
próchnica
anoreksja
rak jelita grubego
WZW
próchnica
rak jelita grubego
Wybierz choroby układu pokarmowego:
jaskra
osteoporoza
WZW
próchnica
anoreksja
rak jelita grubego
WZW
próchnica
rak jelita grubego
Cześć!
Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.
Reklamy, jak zapewne wiesz, pozwalają na utrzymanie i rozwój serwisu. W związku z tym prosimy Cię o ich odblokowanie by móc kontynuować naukę.