c. Obecność cholesterolu powoduje zwiększenie płynności błony.
g. Są dużymi strukturami warstwowymi, ściśle odgraniczającymi różne przedziały.
m. Błony są funkcjonalnie asymetryczne, podczas gdy strukturalnie symetryczne.
o. Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest zawsze identyczny
i. Mogą być traktowane jak dwuwymiarowy roztwór zorientowanych przestrzennie lipidów i białek.
a. Błony biologiczne są warstwowymi strukturami zbudowanymi głównie z lipidów i białek
f. Zawierają węglowodany, które kowalencyjnie są związane do białek i lipidów.
e. Błony są funkcjonalnie symetryczne.
n. Obecność cholesterolu powoduje zmniejszenie płynności błony.
h. Są strukturami symetrycznymi, co wynika z symetrycznej natury dwuwarstwy lipidowej
j. Zawierają specyficzne białka, które pośredniczą w charakterystycznych funkcjach błon.
k. Dla większości błon zawartości białek w błonach stanowi ok.25% w stosunku do lipidów
d. Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest identyczny, ale dyfuzja poprzeczna lipidów z jednej warstwy do drugiej jest utrudniona termodynamicznie
b. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych z wiązaniami podwójnymi w konfiguracji cis w lipidach błonowych obniża tzw. temperaturę przejścia („topnienia”) błony.
l. Model płynnej mozaiki dotyczy błon zbudowanych z jednej warstwy lipidów.