Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46
Test w formie fiszek Egzamin na podstawie "Książeczka 600 pytań"
Ilość pytań:
70
Rozwiązywany:
6810 razy
W skład mitochondriów wchodzą głównie:
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
W skład mitochondriów wchodzą głównie: białko (27%), tłuszcze złożone (53%) cukry( 20%)
białko (50%), tłuszcze złożone (47%)
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
W stan koloidalny można przeprowadzić:
tylko białka
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
tylko białka, aminokwasy, cukry, tłuszcze
każdą substancję, obniżając ciśnienie i zwiększając temperaturę
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
W starszych korzeniach kora pierwotna:
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie miazgi
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie łyka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie kory wtórnej
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
W starszych korzeniach perycykl może wytworzyć:
związki korzeni bocznych
całkiem nowy korzeń główny
związki pędów bocznych
związki korzenia palowego
związki korzeni bocznych
W stożkach wzrostu możemy wyróżnić kolejno (od góry) strefy:
organogeniczną Distalną, subdistalną
Distalną, subdistalną, organogeniczną
subdistalną, organogeniczną Distalną
Distalną, subdistalną, organogeniczną
W środowisku kwaśnym aminokwas:
zachowuje się jak zasada odłączając jony wodorowe od grupy aminowej
zachowuje się jak kwas przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
W środowisku zasadowym aminokwas:
achowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy karboksylowej
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
zachowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy sulfonowej
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
W tłuszczach złożonych podstawnikami glicerolu mogą być:
tylko węglowodory alifatyczne
tylko węglowodory aromatyczne
tylko węglowodory zawierające pierścienie nitrowe
węglowodany
węglowodany
W warunkach beztlenowych elektrony i protony wodoru odłączone w glikozie:
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
W wodzie rozpuszczają się mydła:
sodowe
wapniowe
barowe
sodowe
W wodzie występują wiązania wodorowe:
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej w obecności katalizatorów np. białek
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a tlenem drugiej
między wodorem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
W wyniku cyklizacji formy łańcuchowej glukozy:
powstaje pierścień pirolowy
powstaje pierścień acetalowy
powstaje pierścień benzenowy
powstaje pierścień acetalowy
W wyniku działania na chlorofil zasady:
następuje rozpad chlorofilu na fitol i chlorofiline
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
powstaje sól fitolowa
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
jedna cząsteczka glukozy i jedna cząsteczka fruktozy
dwie cząsteczki glukozy i jedna cząsteczka maltozy
jedna cząsteczka alfa-glukozy i jedna cząsteczka beta-fruktozy
glukoza
glukoza
W wyniku hydrolizy kwasowej sacharozy powstaje:
glukoza i fruktoza
fruktoza i skrobia
diastereoizomer glukozy w konfiguracji -L oraz beta- fruktoza
glukoza i skrobia
glukoza i fruktoza
W wyniku hydrolizy sacharozy otrzymano 5kg fruktozy. Hydrolizie poddano:
10kg sacharozy
25kg sacharozy
5kg sacharozy
100kg sacharozy
10kg sacharozy
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
galareta
żel
zol
koloid
zol
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
tylko glukoza
fruktoza i glukoza
skrobia i dekstryny
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
sole glicerolu
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
mydła
produkty jełczenia np. kwas masłowy
mydła
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
obojnacze i amfoteryczne
obojętne, kwaśne, zasadowe
kationowe, anionowe
obojętne, kwaśne, zasadowe
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#fizjologia
#uniwersytet
#rolniczy
#kraj
#ozl
#gl
#drzewa
#rosliny
#gibany
#auksyny
#fabikp
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie