Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Test z kompetencji zawodowych z odpowiedziami. Test egzaminacyjny "Organizacja usług gastronomicznych" Arkusz testowy Styczeń 2019, Kwalifikacja T10
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 4216 razy
Pytanie 21
Moltony, obrusy i serwety płócienne dla gości należy przygotować na bankiet
zasiadany
Pytanie 22
Oblicz cenę netto jednej butelki rumu zakupionej w cenie 45,00 złotych brutto, jeżeli wartość podatku VAT dla napojów alkoholowych wynosi 23%
36,59 zł
Pytanie 23
W zakładzie gastronomicznym mogą krzyżować się drogi
czystych naczyń kuchennych i półproduktów
Pytanie 24
Określenie finger food dotyczy
rodzaju mini zakąsek
Pytanie 25
Która z wymienionych placówek jest punktem gastronomicznym?
smażalnia
Pytanie 26
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
B
Pytanie 27
Którą szczególnie ważną informację powinno zawierać zamówienie pięciodniowego pobytu w hotelu dla grupy turystów z Izraela?
preferencje żywieniowe gości
Pytanie 28
Które z urządzeń należy wykorzystać do przygotowania lodu konsumpcyjnego?
D
Pytanie 29
Do wykańczania wnętrz rustykalnych w restauracjach nie należy stosować
blachy ryflowanej
Pytanie 30
Który talerz należy zaplanować do konsumpcji pasztecika drożdżowego podawanego jako dodatek do zupy czystej?
C
Pytanie 31
Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę
C
Pytanie 32
W którym kieliszku należy serwować białe wino?
B
Pytanie 33
Wewnętrznym środkiem reklamy stosowanym przez restaurację nie jest
C
Pytanie 34
Zgodnie z zasadami ustawiania potraw na bufecie obiadowym bezpośrednio po zupach należy ustawić
dania główne
Pytanie 35
Który rodzaj stołu wskazany jest na uroczystą kolację zasiadaną dla 10 osób?
B
Pytanie 36
Które urządzenie służy do podgrzewania wody na bufetach z napojami gorącymi?
warnik
Pytanie 37
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych
1,50 zł
Pytanie 38
Łyżkę do zupy oraz widelec układa się stroną wypukłą do góry na przyjęciach dyplomatycznych organizowanych
we Francji
Pytanie 39
Celem wprowadzenia przez restaurację oferty Happy Hours jest
obniżenie cen potraw i napojów w określonych godzinach
Pytanie 40
Który zestaw kolejnych reakcji klienta wobec produktu określa koncepcja promocyjna AIDA?