Fiszki

T6: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 6079 razy
Którą technikę obróbki cieplnej należy zastosować do wykonania pulpetów w sosie potrawkowym?
smażenie
duszenie
gotowanie w parze
gotowanie tradycyjne
gotowanie tradycyjne
Którą kaszę otrzymuje się z pszenicy?
mannę
krakowską
perłową
jaglaną
mannę
Aby całkowicie zniszczyć drobnoustroje w utrwalanej żywności, należy zastosować
sterylizację
pasteryzację
kiszenie
chłodzenie
sterylizację
Który sposób gotowania zmienia naturalną barwę, brokułów na oliwkowo-brunatną?
z dodatkiem cukru i masła
od wody wrzącej
w małej ilości wody
z dodatkiem soli i cukru
w małej ilości wody
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien znajdować się obok
zmywalni naczyń
magazynu opakowań
rozdzielni kelnerskiej
kuchni właściwej
kuchni właściwej
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
brie, camembert, roąuefort
camembert, parmezan, cheddar
brie, kaszkawał, grana padano
rokpol, fromage bleu, gorgonzola
brie, camembert, roąuefort
Którymi cechami charakteryzuje się fasola typu flageolet?
dojrzałe, czarne ziarna o nerkowatym kształcie
niedojrzałe, pozbawione włókien strąki i nasiona
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
ziarna suche, o mocnym aromacie i słodkim smaku
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
cukru i wody
proszku do pieczenia i śmietany
maki ziemniaczanej i tłuszczu
margaryny i wody
margaryny i wody
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
spulchniacz do mięsa, ubij arka
wałkownica do ciasta, kostkownica
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
mleka
whiskey
cynamonu
żółtka i winiaku
whiskey
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
peklowanie
marynowanie
wędzenie
suszenie
wędzenie
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
9 dni
5 dni
3 dni
7 dni
3 dni
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w schładziarki szokowe
w witryny chłodnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
ciecierzyca
soczewica
groch
soja
soja
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
niebieskiego
brązowego
żółtego
czerwonego
żółtego
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
2 dni
1 dzień
2 godziny
8 godzin
2 godziny
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
żółtko maleje i staje się wypukłe
skorupka staje się prześwitująca
następuj e powiększenie komory powietrznej
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
następuj e powiększenie komory powietrznej
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
GMP
QACP
HACCP
GHP
HACCP
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
produktów z czystymi narzędziami pracy
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń