Test w formie fiszek Test z kompetencji zawodowych z odpowiedziami. Test egzaminacyjny "Organizacja usług gastronomicznych" Arkusz testowy Styczeń 2019, Kwalifikacja T10
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 4220 razy
Przestawiony w tabeli opis wskazuje, że podczas przyjęcia zasiadanego zastosowano obsługę serwisem
niemieckim
francuskim
rosyjskim
angielskim
rosyjskim
Oficjalne toasty na przyjęciach okolicznościowych wznoszone są
winem deserowym
likierem
winem musującym
koniakiem
winem musującym
Zakładami gastronomicznymi typu zamkniętego są
bary kawowe i smażalnie
stołówki i bufety pracownicze
kawiarnie i cukiernie
winiarnie i bary szybkiej obsługi
stołówki i bufety pracownicze
Termin lunch roboczy w gastronomii międzynarodowej oznacza
śniadanie
kolację
obiad
podwieczorek
obiad
Planując menu na przyjęcie weselne należy przede wszystkim wziąć pod uwagę
sezonowość i dostępność surowców
skład chemiczny i kaloryczność produktów
liczbę miejsc parkingowych
wyposażenie magazynów
sezonowość i dostępność surowców
Przedstawiony piktogram informuje, że restauracja
nie jest przystosowana dla osób poruszających się na wózku inwalidzkim
nie jest przystosowana dla osób niewidomych i głuchoniemych
przystosowana jest dla osób niewidomych i głuchoniemych
przystosowana jest dla osób niepełnosprawnych ruchowo
przystosowana jest dla osób niepełnosprawnych ruchowo
Ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi przyjęcia bufetowego dla 160 gości, jeżeli na jednego kelnera przypada dziesięciu gości?
17 kelnerów
15 kelnerów
16 kelnerów
14 kelnerów
16 kelnerów
Aplikacja ServerPaging System zawarta w systemie LRS służy do bezprzewodowej komunikacji pomiędzy
kelnerem a menadżerem gastronomii
kelnerem a gościem
kelnerem a właścicielem restauracji
kelnerem a kucharzem
kelnerem a kucharzem
Na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za 16 zestawów obiadowych, jeżeli cena gastronomiczna brutto jednego zestawu obiadowego wynosi 31,00 zł, a zakład udzielił 20%rabatu od kwoty końcowej?
496,00 zł
396,80 zł
992,00 z
793,60 zł
396,80 zł
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy należy zaplanować przy jednoczesnej ekspedycji 2 200 porcji napoju, jeżeli jedna porcja tego napoju ma pojemność 200 ml?
30 szt.
12 szt.
22 szt.
10 szt.
22 szt.
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego wiedząc, że koszt surowca wynosi 2,00 zł, a marża 300%.
4,00 zł
6,00 zł
8,00 zł
9,00 zł
8,00 zł
Cena gastronomiczna brutto jednej porcji zestawu warzyw grillowanych wynosi 12,00 złotych.Oblicz wysokość marży, jeżeli koszt zakupu surowców potrzebnych do sporządzenia 10 porcji tej potrawy wynosi 30,00 złotych.
100%
300%
400%
200%
300%
Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?
30 dni
20 dni
10 dni
5 dni
30 dni
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.
19,50 litra
16,00 litrów
17,50 litra
18,00 litrów
16,00 litrów
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
50 sztuk
100 sztuk
10 sztuk
25 sztuk
50 sztuk
Którą konfigurację ustawienia stołów konferencyjnych przedstawiono na rysunku?
teatralną
wyspę
podkowę
klasową
klasową
Ile zimnych i ciepłych przekąsek należy zaplanować dla jednego gościa na przyjęcie koktajlowe?
4-5 przekąsek zimnych i 2-3 przekąski gorące
5-7 przekąsek zimnych i 2-3 przekąski gorące
2-3 przekąski zimne i 1-2 przekąski gorące
3-4 przekąski zimne i 1-2 przekąski gorące
5-7 przekąsek zimnych i 2-3 przekąski gorące
Na rysunku przedstawiono
brytfankę do pieczenia
wanienkę do gotowania ryb
podgrzewacz do potraw
bemar nastawny
podgrzewacz do potraw
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji wina o pojemności 100 ml, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża gastronomiczna 50%, a podatek VAT23%
3,07 z
3,69 zł
21,48 zł
25,83 zł
3,69 zł
Które sztućce należy przygotować do konsumpcji przedstawionego na rysunku deseru?