Test w formie fiszek Test z kompetencji zawodowych z odpowiedziami. Test egzaminacyjny "Organizacja usług gastronomicznych" Arkusz testowy Styczeń 2019, Kwalifikacja T10
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 4748 razy
Moltony, obrusy i serwety płócienne dla gości należy przygotować na bankiet
angielski
zasiadany
typu lampka wina
typu koktajl party
zasiadany
Moltony, obrusy i serwety płócienne dla gości należy przygotować na bankiet
angielski
zasiadany
typu lampka wina
typu koktajl party
zasiadany
Oblicz cenę netto jednej butelki rumu zakupionej w cenie 45,00 złotych brutto, jeżeli wartość podatku VAT dla napojów alkoholowych wynosi 23%
55,58 zł
36,59 zł
10,35 zł
23,00 zł
36,59 zł
Oblicz cenę netto jednej butelki rumu zakupionej w cenie 45,00 złotych brutto, jeżeli wartość podatku VAT dla napojów alkoholowych wynosi 23%
55,58 zł
36,59 zł
10,35 zł
23,00 zł
36,59 zł
W zakładzie gastronomicznym mogą krzyżować się drogi
surowców i gotowych potraw
czystych naczyń kuchennych i półproduktów
surowców i półproduktów
czystych naczyń kuchennych i gości
czystych naczyń kuchennych i półproduktów
W zakładzie gastronomicznym mogą krzyżować się drogi
surowców i gotowych potraw
czystych naczyń kuchennych i półproduktów
surowców i półproduktów
czystych naczyń kuchennych i gości
czystych naczyń kuchennych i półproduktów
Określenie finger food dotyczy
rodzaju dań zasadniczych
rodzaju mini zakąsek
sposobu rozdrabiania surowych ziemniaków
sposobu rozdrabiania świeżych ziół
rodzaju mini zakąsek
Określenie finger food dotyczy
rodzaju dań zasadniczych
rodzaju mini zakąsek
sposobu rozdrabiania surowych ziemniaków
sposobu rozdrabiania świeżych ziół
rodzaju mini zakąsek
Która z wymienionych placówek jest punktem gastronomicznym?
smażalnia
bar mleczny
jadłodajnia
bistro
smażalnia
Która z wymienionych placówek jest punktem gastronomicznym?
smażalnia
bar mleczny
jadłodajnia
bistro
smażalnia
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
A
C
B
D
B
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
A
C
B
D
B
Którą szczególnie ważną informację powinno zawierać zamówienie pięciodniowego pobytu w hotelu dla grupy turystów z Izraela?
aranżację wystroju sali konsumenckiej
zaplanowane atrakcje turystyczne
preferencje żywieniowe gości
zalecenia specjalistów od żywienia
preferencje żywieniowe gości
Którą szczególnie ważną informację powinno zawierać zamówienie pięciodniowego pobytu w hotelu dla grupy turystów z Izraela?
aranżację wystroju sali konsumenckiej
zaplanowane atrakcje turystyczne
preferencje żywieniowe gości
zalecenia specjalistów od żywienia
preferencje żywieniowe gości
Które z urządzeń należy wykorzystać do przygotowania lodu konsumpcyjnego?
B
A
C
D
D
Które z urządzeń należy wykorzystać do przygotowania lodu konsumpcyjnego?
B
A
C
D
D
Do wykańczania wnętrz rustykalnych w restauracjach nie należy stosować
drewna
blachy ryflowanej
kamienia
surowej cegły
blachy ryflowanej
Do wykańczania wnętrz rustykalnych w restauracjach nie należy stosować
drewna
blachy ryflowanej
kamienia
surowej cegły
blachy ryflowanej
Który talerz należy zaplanować do konsumpcji pasztecika drożdżowego podawanego jako dodatek do zupy czystej?
D
B
C
A
C
Który talerz należy zaplanować do konsumpcji pasztecika drożdżowego podawanego jako dodatek do zupy czystej?
D
B
C
A
C
Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę
C
B
A
D
C
Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę
C
B
A
D
C
W którym kieliszku należy serwować białe wino?
A
C
D
B
B
W którym kieliszku należy serwować białe wino?
A
C
D
B
B
Wewnętrznym środkiem reklamy stosowanym przez restaurację nie jest
C
A
B
D
C
Wewnętrznym środkiem reklamy stosowanym przez restaurację nie jest
C
A
B
D
C
Zgodnie z zasadami ustawiania potraw na bufecie obiadowym bezpośrednio po zupach należy ustawić
dania główne
owoce
zimne przekąski
desery
dania główne
Zgodnie z zasadami ustawiania potraw na bufecie obiadowym bezpośrednio po zupach należy ustawić
dania główne
owoce
zimne przekąski
desery
dania główne
Który rodzaj stołu wskazany jest na uroczystą kolację zasiadaną dla 10 osób?
A
D
B
C
B
Który rodzaj stołu wskazany jest na uroczystą kolację zasiadaną dla 10 osób?
A
D
B
C
B
Które urządzenie służy do podgrzewania wody na bufetach z napojami gorącymi?
saturator bufetowy
termos
kocioł warzelny
warnik
warnik
Które urządzenie służy do podgrzewania wody na bufetach z napojami gorącymi?
saturator bufetowy
termos
kocioł warzelny
warnik
warnik
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych
11,50 zł
11,20 zł
1,50 zł
0,30 zł
1,50 zł
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych
11,50 zł
11,20 zł
1,50 zł
0,30 zł
1,50 zł
Łyżkę do zupy oraz widelec układa się stroną wypukłą do góry na przyjęciach dyplomatycznych organizowanych
w Anglii
we Francji
w Polsce
we Włoszech
we Francji
Łyżkę do zupy oraz widelec układa się stroną wypukłą do góry na przyjęciach dyplomatycznych organizowanych
w Anglii
we Francji
w Polsce
we Włoszech
we Francji
Celem wprowadzenia przez restaurację oferty Happy Hours jest
skrócenie czasu pracy restauracji oraz serwowanie wykwintnych napojów
obniżenie cen potraw i napojów przy zamówieniach grupowych
wydłużenie czasu pracy restauracji oraz serwowanie wykwintnych potraw
obniżenie cen potraw i napojów w określonych godzinach
obniżenie cen potraw i napojów w określonych godzinach
Celem wprowadzenia przez restaurację oferty Happy Hours jest
skrócenie czasu pracy restauracji oraz serwowanie wykwintnych napojów
obniżenie cen potraw i napojów przy zamówieniach grupowych
wydłużenie czasu pracy restauracji oraz serwowanie wykwintnych potraw
obniżenie cen potraw i napojów w określonych godzinach
obniżenie cen potraw i napojów w określonych godzinach
Który zestaw kolejnych reakcji klienta wobec produktu określa koncepcja promocyjna AIDA?