Fiszki

T10: Kelner

Test w formie fiszek Test z kompetencji zawodowych z odpowiedziami. Test egzaminacyjny "Organizacja usług gastronomicznych" Arkusz testowy Styczeń 2019, Kwalifikacja T10
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 4218 razy
Moltony, obrusy i serwety płócienne dla gości należy przygotować na bankiet
typu koktajl party
zasiadany
typu lampka wina
angielski
zasiadany
Oblicz cenę netto jednej butelki rumu zakupionej w cenie 45,00 złotych brutto, jeżeli wartość podatku VAT dla napojów alkoholowych wynosi 23%
36,59 zł
10,35 zł
23,00 zł
55,58 zł
36,59 zł
W zakładzie gastronomicznym mogą krzyżować się drogi
czystych naczyń kuchennych i gości
surowców i gotowych potraw
surowców i półproduktów
czystych naczyń kuchennych i półproduktów
czystych naczyń kuchennych i półproduktów
Określenie finger food dotyczy
sposobu rozdrabiania świeżych ziół
sposobu rozdrabiania surowych ziemniaków
rodzaju mini zakąsek
rodzaju dań zasadniczych
rodzaju mini zakąsek
Która z wymienionych placówek jest punktem gastronomicznym?
bistro
bar mleczny
smażalnia
jadłodajnia
smażalnia
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
D
B
C
A
B
Którą szczególnie ważną informację powinno zawierać zamówienie pięciodniowego pobytu w hotelu dla grupy turystów z Izraela?
zaplanowane atrakcje turystyczne
preferencje żywieniowe gości
aranżację wystroju sali konsumenckiej
zalecenia specjalistów od żywienia
preferencje żywieniowe gości
Które z urządzeń należy wykorzystać do przygotowania lodu konsumpcyjnego?
C
A
B
D
D
Do wykańczania wnętrz rustykalnych w restauracjach nie należy stosować
surowej cegły
blachy ryflowanej
drewna
kamienia
blachy ryflowanej
Który talerz należy zaplanować do konsumpcji pasztecika drożdżowego podawanego jako dodatek do zupy czystej?
B
A
C
D
C
Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę
C
A
B
D
C
W którym kieliszku należy serwować białe wino?
A
D
C
B
B
Wewnętrznym środkiem reklamy stosowanym przez restaurację nie jest
B
D
A
C
C
Zgodnie z zasadami ustawiania potraw na bufecie obiadowym bezpośrednio po zupach należy ustawić
dania główne
desery
zimne przekąski
owoce
dania główne
Który rodzaj stołu wskazany jest na uroczystą kolację zasiadaną dla 10 osób?
A
B
D
C
B
Które urządzenie służy do podgrzewania wody na bufetach z napojami gorącymi?
warnik
kocioł warzelny
termos
saturator bufetowy
warnik
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych
1,50 zł
11,20 zł
11,50 zł
0,30 zł
1,50 zł
Łyżkę do zupy oraz widelec układa się stroną wypukłą do góry na przyjęciach dyplomatycznych organizowanych
w Anglii
we Włoszech
we Francji
w Polsce
we Francji
Celem wprowadzenia przez restaurację oferty Happy Hours jest
wydłużenie czasu pracy restauracji oraz serwowanie wykwintnych potraw
obniżenie cen potraw i napojów w określonych godzinach
obniżenie cen potraw i napojów przy zamówieniach grupowych
skrócenie czasu pracy restauracji oraz serwowanie wykwintnych napojów
obniżenie cen potraw i napojów w określonych godzinach
Który zestaw kolejnych reakcji klienta wobec produktu określa koncepcja promocyjna AIDA?
identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie
uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie