Fiszki
Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze
Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 12907 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas siarkowy(IV)
kwas siarkowy(VI)
woda
kwas mrówkowy
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
propionian propylu
octan propylu
octan etylu
maślan butylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji artykułów spożywczych i leków
garbarowania skór
produkcji papieru toaletowego
produkcji środków owadobójczych
impregnacji tkanin
produkcji jabłek i wiśni
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji leków i benzyny
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji środków owadobójczych
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
butanolu i wody
metanolu i kwasu mrówkowego
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
alkohole
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
nie jest estrem
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
to lekkożółta ciecz
wymyślił ją Nobel
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
to lekkożółta ciecz
Zapachy estrów są:
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko śmierdzące
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
tylko przyjemne
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
olej słonecznikowy
tran
margaryna
masło
smalec
Tłuszcze ciekłe to:
RAMA!
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
wódka
olej rzepakowy
tran
smalec
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
olej rzepakowy
tran
Tłuszcze zwierzęce to
tran
masło
smalec
olej
margaryna
oliwa
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
RAMA!
olej słonecznikowy
masło
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i ciekła
nasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i stała