Formularz kontaktowy
Memorizer+

Wykup dostęp

Ta funkcja jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 14629 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas siarkowy(VI)
kwas mrówkowy
woda
kwas siarkowy(IV)
kwas siarkowy(VI)
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas siarkowy(VI)
kwas mrówkowy
woda
kwas siarkowy(IV)
Ogólny wzór estrów to:
CnH2n+1OH
ROH
R1COOR2
RCOOH
R1COOR2
Ogólny wzór estrów to:
CnH2n+1OH
ROH
R1COOR2
RCOOH
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Reakcja estryfikacji to:
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
octan etylu
octan propylu
propionian propylu
maślan butylu
octan etylu
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
octan etylu
octan propylu
propionian propylu
maślan butylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
Hydroliza to:
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
Hydroliza to:
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji jabłek i wiśni
produkcji papieru toaletowego
produkcji środków owadobójczych
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji leków i benzyny
impregnacji tkanin
garbarowania skór
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji środków owadobójczych
produkcji artykułów spożywczych i leków
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji jabłek i wiśni
produkcji papieru toaletowego
produkcji środków owadobójczych
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji leków i benzyny
impregnacji tkanin
garbarowania skór
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
butanolu i wody
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
metanolu i kwasu mrówkowego
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
butanolu i wody
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
metanolu i kwasu mrówkowego
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
Woski to:
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
alkohole
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Woski to:
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
alkohole
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
wymyślił ją Nobel
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
nie jest estrem
to lekkożółta ciecz
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
to lekkożółta ciecz
Nitrogliceryna:
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
wymyślił ją Nobel
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
nie jest estrem
to lekkożółta ciecz
Zapachy estrów są:
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko śmierdzące
tylko przyjemne
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Zapachy estrów są:
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko śmierdzące
tylko przyjemne
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze to:
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
Tłuszcze stałe to:
olej słonecznikowy
smalec
margaryna
tran
masło
smalec
margaryna
masło
Tłuszcze stałe to:
olej słonecznikowy
smalec
margaryna
tran
masło
Tłuszcze ciekłe to:
smalec
RAMA!
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
wódka
tran
oliwa z oliwy
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
tran
oliwa z oliwy
Tłuszcze ciekłe to:
smalec
RAMA!
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
wódka
tran
oliwa z oliwy
Tłuszcze zwierzęce to
masło
olej
margaryna
oliwa
smalec
tran
masło
smalec
tran
Tłuszcze zwierzęce to
masło
olej
margaryna
oliwa
smalec
tran
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
olej słonecznikowy
masło
RAMA!
margaryna
masło
RAMA!
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
olej słonecznikowy
masło
RAMA!
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i ciekła
nienasycona i stała
nienasycona i ciekła
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i ciekła
nienasycona i stała
Memorizer.pl

Cześć!

Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.

Reklamy, jak zapewne wiesz, pozwalają na utrzymanie i rozwój serwisu. W związku z tym prosimy Cię o ich odblokowanie by móc kontynuować naukę.

Wyłącz bloker reklam a następnie
Kliknij aby przeładować stronę
lub
Subskrybuj Memorizer+