Formularz kontaktowy
Memorizer+

Wykup dostęp

Ta funkcja jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 14758 razy
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
stała i nasycona
stała i nienasycona
ciekła i nasycona
ciekła i nienasycona
stała i nasycona
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
stała i nasycona
stała i nienasycona
ciekła i nasycona
ciekła i nienasycona
Reakcja zmydlania to:
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
Reakcja zmydlania to:
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
Próba akroleinowa
jak tłuszcz to tylko wrze
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
jak nie nasycony to wrze
jak nasycony to wydziela sie akroleina
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
Próba akroleinowa
jak tłuszcz to tylko wrze
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
jak nie nasycony to wrze
jak nasycony to wydziela sie akroleina
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
Akroleina
słodka
drażniący zapach
zapach świeżych frytek
bezbarwna
bez smaku
gorzka
zielona
drażniący zapach
bezbarwna
bez smaku
Akroleina
słodka
drażniący zapach
zapach świeżych frytek
bezbarwna
bez smaku
gorzka
zielona
Reakcja addycji w tłuszczach
tylko tłuszcze nienasycone
odbarwienie chlorku miedzi
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
tylko tłuszcze nasycone
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie wody bromowej
produkcja tłuszczów sztucznych
zmydlanie tłuszczu
tylko tłuszcze nienasycone
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie wody bromowej
produkcja tłuszczów sztucznych
Reakcja addycji w tłuszczach
tylko tłuszcze nienasycone
odbarwienie chlorku miedzi
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
tylko tłuszcze nasycone
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie wody bromowej
produkcja tłuszczów sztucznych
zmydlanie tłuszczu
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
tłuszcze nie odbarwiają
wszystkie tłuszcze
tylko tłuszcze nienasycone
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
tłuszcze nie odbarwiają
wszystkie tłuszcze
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
rafinację
zmaślanie
ekstrakację
tłoczenie na gorąco
tłoczenie na zimno
ekstrakację
tłoczenie na gorąco
tłoczenie na zimno
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
rafinację
zmaślanie
ekstrakację
tłoczenie na gorąco
tłoczenie na zimno
Tłoczenie na zimno:
olej niezdatny do spożycia
niewielka ilość oleju
olej wysokiej jakości
dużo oleju
olej niskiej jakości
niewielka ilość oleju
olej wysokiej jakości
Tłoczenie na zimno:
olej niezdatny do spożycia
niewielka ilość oleju
olej wysokiej jakości
dużo oleju
olej niskiej jakości
Tłoczenie na gorąco
niewielkie ilości oleju
olej czysty i jasny
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
Tłoczenie na gorąco
niewielkie ilości oleju
olej czysty i jasny
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
Zaznacz prawdziwe zdania:
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
Zaznacz prawdziwe zdania:
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
Najwięcej NNKT zawiera:
masło
olej rzepakowy
oliwa z oliwek
tran
olej sojowy
olej słonecznikowy
smalec
olej rzepakowy
oliwa z oliwek
tran
olej sojowy
olej słonecznikowy
Najwięcej NNKT zawiera:
masło
olej rzepakowy
oliwa z oliwek
tran
olej sojowy
olej słonecznikowy
smalec
Oleje mineralne to
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
oleje otrzymywane z wody mineralnej
mieszaniny węglowodorów
oleje jadalne
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
mieszaniny węglowodorów
Oleje mineralne to
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
oleje otrzymywane z wody mineralnej
mieszaniny węglowodorów
oleje jadalne
Zmydlanie tłuszczów to:
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
takie coś nie istnieje
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
Zmydlanie tłuszczów to:
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
takie coś nie istnieje
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
Wysalanie tłuszczu to:
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
Wysalanie tłuszczu to:
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
otrzymywanie margaryny
produkcja tłuszczów stałych
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
produkcja tłuszczów ciekłych
otrzymywanie oleju
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
otrzymywanie margaryny
produkcja tłuszczów stałych
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
otrzymywanie margaryny
produkcja tłuszczów stałych
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
produkcja tłuszczów ciekłych
otrzymywanie oleju
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
w procesie hydrolizy
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
w procesie hydrolizy
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
Memorizer.pl

Cześć!

Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.

Reklamy, jak zapewne wiesz, pozwalają na utrzymanie i rozwój serwisu. W związku z tym prosimy Cię o ich odblokowanie by móc kontynuować naukę.

Wyłącz bloker reklam a następnie
Kliknij aby przeładować stronę
lub
Subskrybuj Memorizer+