Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 12907 razy
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
ciekła i nasycona
stała i nasycona
ciekła i nienasycona
stała i nienasycona
stała i nasycona
Reakcja zmydlania to:
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
Próba akroleinowa
jak nie nasycony to wrze
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
jak nasycony to wydziela sie akroleina
jak tłuszcz to tylko wrze
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
Akroleina
drażniący zapach
zapach świeżych frytek
bez smaku
bezbarwna
gorzka
zielona
słodka
drażniący zapach
bez smaku
bezbarwna
Reakcja addycji w tłuszczach
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
zmydlanie tłuszczu
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
odbarwienie chlorku miedzi
utwardzanie tłuszczu
produkcja tłuszczów sztucznych
odbarwienie wody bromowej
tylko tłuszcze nienasycone
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
utwardzanie tłuszczu
produkcja tłuszczów sztucznych
odbarwienie wody bromowej
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tylko tłuszcze nienasycone
tylko tłuszcze nasycone
wszystkie tłuszcze
tłuszcze nie odbarwiają
tylko tłuszcze nienasycone
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
rafinację
tłoczenie na zimno
ekstrakację
zmaślanie
tłoczenie na gorąco
tłoczenie na zimno
ekstrakację
tłoczenie na gorąco
Tłoczenie na zimno:
niewielka ilość oleju
olej niezdatny do spożycia
olej wysokiej jakości
dużo oleju
olej niskiej jakości
niewielka ilość oleju
olej wysokiej jakości
Tłoczenie na gorąco
olej czysty i jasny
niewielkie ilości oleju
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
Zaznacz prawdziwe zdania:
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
masło otrzymujemy z rzepaku
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
Najwięcej NNKT zawiera:
olej słonecznikowy
olej sojowy
oliwa z oliwek
masło
smalec
olej rzepakowy
tran
olej słonecznikowy
olej sojowy
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
tran
Oleje mineralne to
mieszaniny węglowodorów
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
oleje otrzymywane z wody mineralnej
oleje jadalne
mieszaniny węglowodorów
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
Zmydlanie tłuszczów to:
takie coś nie istnieje
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
Wysalanie tłuszczu to:
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
produkcja tłuszczów ciekłych
otrzymywanie margaryny
otrzymywanie oleju
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
produkcja tłuszczów stałych
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
otrzymywanie margaryny
produkcja tłuszczów stałych
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie hydrolizy
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
w procesie utwardzania
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
w procesie utwardzania
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda