Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 12907 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas siarkowy(VI)
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(IV)
woda
kwas siarkowy(VI)
Ogólny wzór estrów to:
RCOOH
CnH2n+1OH
ROH
R1COOR2
R1COOR2
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
octan propylu
maślan butylu
octan etylu
propionian propylu
octan etylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji środków owadobójczych
impregnacji tkanin
produkcji papieru toaletowego
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji leków i benzyny
produkcji jabłek i wiśni
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
garbarowania skór
produkcji środków owadobójczych
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
metanolu i kwasu mrówkowego
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
butanolu i wody
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
alkohole
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
nie jest estrem
to lekkożółta ciecz
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
wymyślił ją Nobel
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
to lekkożółta ciecz
Zapachy estrów są:
tylko śmierdzące
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko przyjemne
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
smalec
masło
tran
margaryna
olej słonecznikowy
smalec
masło
margaryna
Tłuszcze ciekłe to:
RAMA!
olej słonecznikowy
wódka
smalec
tran
oliwa z oliwy
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
tran
oliwa z oliwy
olej rzepakowy
Tłuszcze zwierzęce to
oliwa
margaryna
olej
tran
masło
smalec
tran
masło
smalec
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
masło
olej słonecznikowy
RAMA!
margaryna
masło
RAMA!
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i ciekła
nasycona i ciekła
nienasycona i stała
nasycona i stała
nienasycona i ciekła