Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 16244 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas mrówkowy
woda
kwas siarkowy(IV)
kwas siarkowy(VI)
kwas siarkowy(VI)
Ogólny wzór estrów to:
RCOOH
CnH2n+1OH
R1COOR2
ROH
R1COOR2
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
propionian propylu
octan etylu
octan propylu
maślan butylu
octan etylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
impregnacji tkanin
produkcji artykułów spożywczych i leków
garbarowania skór
produkcji papieru toaletowego
produkcji leków i benzyny
produkcji jabłek i wiśni
produkcji środków owadobójczych
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji środków owadobójczych
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
metanolu i kwasu mrówkowego
butanolu i wody
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
alkohole
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
ma wzór C3H5(ONO2)3
wymyślił ją Nobel
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
to lekkożółta ciecz
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
nie jest estrem
ma wzór C3H5(ONO2)3
to lekkożółta ciecz
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
Zapachy estrów są:
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
tylko przyjemne
tylko śmierdzące
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
olej słonecznikowy
smalec
masło
margaryna
tran
smalec
masło
margaryna
Tłuszcze ciekłe to:
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
RAMA!
tran
olej rzepakowy
wódka
smalec
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
tran
olej rzepakowy
Tłuszcze zwierzęce to
masło
oliwa
olej
tran
smalec
margaryna
masło
tran
smalec
Tłuszcze nasycone to:
RAMA!
olej słonecznikowy
masło
margaryna
RAMA!
masło
margaryna
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i ciekła
nienasycona i stała
nienasycona i ciekła