Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5515 razy
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
na procesie koagulacji bialek mleka
na procesie koagulacji bialek mleka
Brzeczka wysłodkowa powstaje
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu osadów gorących
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu młóta od zacieru
w wyniku wymywania wodą młóta
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu cytrynowego
kwasu asparaginowego
kwasu glutaminowego
SCO
kwasu glutaminowego
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
składniki ściany komórkowej
liposomy
fragmenty błony mitochondrium
składniki ściany komórkowej
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
. jako nawóz bakteryjny
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
w procesi bioaugmentacji
jako bioinsektycyd
. jako nawóz bakteryjny
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Pluripotentne
Multipotentne
Totipotentne
Unipotentne
Pluripotentne
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
alfa-humulon
. beta-lupulon
myrcen
garbniki chmielowe
alfa-humulon
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana jest dziedziczna
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
zmiana jest dziedziczna
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
grzybów
bakterii
promieniowców
grzybów niższych
promieniowców
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
. systemem badania jakości produktów spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
produkcji octu metoda generatorową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
warzenia piwa, jest metoda zacierania
W zakwasie maślankowym przeważają
Bifidobacterium
Lactobacillus
Lactococcus
Leuconostoc
Lactococcus
Leuconostoc
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
etanol
wszystkie wymienione
kwas cytrynowy
kwas octowy
kwas cytrynowy
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do wytwarzania sideroforów
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
cefalosporyn
monobaktamów
aminoglikozydów
karbapemów
aminoglikozydów
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby