Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5615 razy
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na procesie koagulacji bialek mleka
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
na procesie koagulacji bialek mleka
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu młóta od zacieru
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
w wyniku wymywania wodą młóta
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu glutaminowego
kwasu cytrynowego
SCO
kwasu asparaginowego
kwasu glutaminowego
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
składniki ściany komórkowej
liposomy
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
fragmenty błony mitochondrium
składniki ściany komórkowej
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
. jako nawóz bakteryjny
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
jako bioinsektycyd
w procesi bioaugmentacji
. jako nawóz bakteryjny
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Unipotentne
Pluripotentne
Multipotentne
Totipotentne
Pluripotentne
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
myrcen
garbniki chmielowe
. beta-lupulon
alfa-humulon
alfa-humulon
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
zmiana jest dziedziczna
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
leczenie ma charakter zachowawczy
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
zmiana jest dziedziczna
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
grzybów niższych
grzybów
promieniowców
bakterii
promieniowców
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
procedurą kontroli jakości wody
. systemem badania jakości produktów spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
produkcji octu metoda generatorową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
warzenia piwa, jest metoda zacierania
warzenia piwa, jest metoda zacierania
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactobacillus
Lactococcus
Leuconostoc
Bifidobacterium
Lactococcus
Leuconostoc
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
kwas octowy
etanol
wszystkie wymienione
kwas cytrynowy
kwas cytrynowy
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do wytwarzania sideroforów
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
cefalosporyn
karbapemów
monobaktamów
aminoglikozydów
aminoglikozydów
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby