Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Biotechnologia 2
Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań:
90
Rozwiązywany:
5617 razy
Guma ksantanowa to typ polimeru:
rozgałęziony homopolisacharyd
prosty heteropolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
nokardicyna A
cefamycyna
kwas klawulanowy
tienamycyna
nokardicyna A
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
aldehyd octowy
metyloketon
lakton
diacetyl
diacetyl
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
do produkcji kwasu glukonowego
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
rozpuszczają się w wodzie
są to związki niskocząsteczkowe
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
dofermentowania
słodowania
fermentacji
zacierania
zacierania
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
Producentem botrykocenu jest...
glon Duneliela salina
bakteria Cupriavidus metallidurans
glon Botryococcus brauni
pleśń Botryococcus brauni
glon Botryococcus brauni
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
acylazy penicylinowej
penicylin naturalnych
izomerazy glukozowwej
streptomycyny
acylazy penicylinowej
Saccharomyces pastorianus to
drożdże gorzelnicze
drożdże fermentacji górnej
drozdże dzikie
drożdże fermentacji dolnej
drożdże fermentacji dolnej
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
alfa-amylaza
alfa-glukanaza
beta-amylaza
gluko-amylaza
alfa-amylaza
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
anaerobów fakultatywnych
bezwzględnych beztlenowców
obligatoryjnych anaerobów
fakultatywnych aerobów
obligatoryjnych anaerobów
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
acylazy pochodzące z grzybów niższych
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
kwas asparaginowy
laktony
Metyloketony
diacetyl
Metyloketony
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać chlorku wapnia
dodać azotanów
dodac startera o odpowiedniej aktywności
dodać odpowiednich lipaz
dodać chlorku wapnia
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
podpuszczka
bromelaina
oksydaza glukozowa
izomeraza glukozy
bromelaina
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
wysoka aktywność enzymów glikolizy
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
. niska aktywność inwertazy
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
. niska aktywność inwertazy
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#biotechnologia
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie