Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Biotechnologia 2
Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań:
90
Rozwiązywany:
5517 razy
Guma ksantanowa to typ polimeru:
rozgałęziony homopolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
prosty heteropolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
nokardicyna A
kwas klawulanowy
tienamycyna
cefamycyna
nokardicyna A
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
aldehyd octowy
lakton
metyloketon
diacetyl
diacetyl
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
do produkcji kwasu glukonowego
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
rozpuszczają się w wodzie
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
są to związki niskocząsteczkowe
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
fermentacji
dofermentowania
zacierania
słodowania
zacierania
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
Producentem botrykocenu jest...
pleśń Botryococcus brauni
bakteria Cupriavidus metallidurans
glon Duneliela salina
glon Botryococcus brauni
glon Botryococcus brauni
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
acylazy penicylinowej
izomerazy glukozowwej
streptomycyny
penicylin naturalnych
acylazy penicylinowej
Saccharomyces pastorianus to
drozdże dzikie
drożdże gorzelnicze
drożdże fermentacji górnej
drożdże fermentacji dolnej
drożdże fermentacji dolnej
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
gluko-amylaza
alfa-glukanaza
alfa-amylaza
beta-amylaza
alfa-amylaza
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
obligatoryjnych anaerobów
anaerobów fakultatywnych
fakultatywnych aerobów
bezwzględnych beztlenowców
obligatoryjnych anaerobów
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
acylazy pochodzące z grzybów niższych
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
diacetyl
laktony
Metyloketony
kwas asparaginowy
Metyloketony
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać chlorku wapnia
dodac startera o odpowiedniej aktywności
dodać odpowiednich lipaz
dodać azotanów
dodać chlorku wapnia
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
oksydaza glukozowa
izomeraza glukozy
podpuszczka
bromelaina
bromelaina
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
. niska aktywność inwertazy
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
wysoka aktywność enzymów glikolizy
. niska aktywność inwertazy
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#biotechnologia
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie