Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5617 razy
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na procesie koagulacji bialek mleka
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na procesie koagulacji bialek mleka
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po oddzieleniu młóta od zacieru
po oddzieleniu osadów gorących
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
w wyniku wymywania wodą młóta
w wyniku wymywania wodą młóta
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu glutaminowego
kwasu cytrynowego
kwasu asparaginowego
SCO
kwasu glutaminowego
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
fragmenty błony mitochondrium
liposomy
składniki ściany komórkowej
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
składniki ściany komórkowej
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
. jako nawóz bakteryjny
w procesi bioaugmentacji
jako bioinsektycyd
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
. jako nawóz bakteryjny
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Pluripotentne
Unipotentne
Totipotentne
Multipotentne
Pluripotentne
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
. beta-lupulon
alfa-humulon
myrcen
garbniki chmielowe
alfa-humulon
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana jest dziedziczna
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
zmiana jest dziedziczna
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
bakterii
promieniowców
grzybów
grzybów niższych
promieniowców
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
. systemem badania jakości produktów spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji octu metoda generatorową
warzenia piwa, jest metoda zacierania
W zakwasie maślankowym przeważają
Bifidobacterium
Leuconostoc
Lactococcus
Lactobacillus
Leuconostoc
Lactococcus
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
kwas octowy
wszystkie wymienione
etanol
kwas cytrynowy
kwas cytrynowy
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do wytwarzania sideroforów
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
monobaktamów
cefalosporyn
karbapemów
aminoglikozydów
aminoglikozydów
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby