Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Biotechnologia 2
Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań:
90
Rozwiązywany:
5517 razy
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na procesie koagulacji bialek mleka
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
na procesie koagulacji bialek mleka
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu młóta od zacieru
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
w wyniku wymywania wodą młóta
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
SCO
kwasu cytrynowego
kwasu asparaginowego
kwasu glutaminowego
kwasu glutaminowego
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
liposomy
fragmenty błony mitochondrium
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
składniki ściany komórkowej
składniki ściany komórkowej
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
. jako nawóz bakteryjny
w procesi bioaugmentacji
jako bioinsektycyd
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
. jako nawóz bakteryjny
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Unipotentne
Multipotentne
Totipotentne
Pluripotentne
Pluripotentne
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
. beta-lupulon
myrcen
alfa-humulon
garbniki chmielowe
alfa-humulon
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
leczenie ma charakter zachowawczy
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana jest dziedziczna
zmiana jest dziedziczna
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
promieniowców
bakterii
grzybów niższych
grzybów
promieniowców
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
procedurą kontroli jakości wody
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
. systemem badania jakości produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji octu metoda generatorową
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
warzenia piwa, jest metoda zacierania
W zakwasie maślankowym przeważają
Bifidobacterium
Leuconostoc
Lactococcus
Lactobacillus
Leuconostoc
Lactococcus
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
kwas cytrynowy
wszystkie wymienione
kwas octowy
etanol
kwas cytrynowy
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wytwarzania sideroforów
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
aminoglikozydów
monobaktamów
cefalosporyn
karbapemów
aminoglikozydów
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#biotechnologia
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie