Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5520 razy
W hodowli okresowej mikroorganizmy olejodajne zaczną akumulować lipidy, gdy:
w pożywce wyczerpie się źródło azotu oraz węgla
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
w pożywce wyczerpie się źródło fosforu, które
w pożywce wyczerpie się źródło węgla
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
. Proces konwersji skrobii dotyczy
skrobii kukurydzianej
skrobii ziemniaczanej
skrobii ze zbóż, w tym kukurydzy
każdego typu skrobii
skrobii kukurydzianej
. Methylophilus methylotrophus to mikroorganizm wykorzystywany:
w procesach hydroksylacji steroli
w procesie bioremedacji
jako składnik osadu czynnego
do produkcji białka
do produkcji białka
Alginian jest produkowany głównie przez glony. Spośród bakterii jego producentem jest:
) Azotobacter vinelandii
Sclerotium rolfsii
Pseudomonas roqfort
) Zymomonas mobilis
) Azotobacter vinelandii
. Wanilina, to:
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metylobenzaldehyd
4-hydroksy-2-metoksybenzaldehyd
5-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
wskaz zdanie fałszywe
w procesie produkcji słodu browarniczego wykorzystuje się jęczmień o kłosach dwu lub sześcio rzędowym
) istotnym dla jakości słodu parametrem jest jego siła amylolityczna
) barwa słodu browarniczego zależy od temperatury
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
DNA ze szczepionki genetycznej może ulec integracji w chomosom…-
) Szczepionki DNA charakteryzuje stosunkowo niska immunogenność
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
szczepionki DNA podaje się do tkanki mięśniowej
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
193 Eukariotycznym producentem kwasu organicznego o wzorze CH3CH(OH)COOH jest…
Aspergillus wentii
Rhizopus oryzae
Leuconostoc messenteroides
Candida sp.
Rhizopus oryzae
Który z poniższych związków należy się spodziewać w przewadze w chmielu goryczkowym?
garbników
polifenoli
żywic chmielowych
olejków chmielowych
żywic chmielowych
Prekursorami wyższych alkoholi aromatycznych oraz alifatycznych odpowiadających często za aromat piwa są w brzeczce:(dodatkowe odp)
rafinoza
aminokwasy
maltoza i inne cukry łatwo przyswajalne
puryny i pirymidyny
aminokwasy

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby