Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5618 razy
W hodowli okresowej mikroorganizmy olejodajne zaczną akumulować lipidy, gdy:
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
w pożywce wyczerpie się źródło azotu oraz węgla
w pożywce wyczerpie się źródło węgla
w pożywce wyczerpie się źródło fosforu, które
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
. Proces konwersji skrobii dotyczy
skrobii ze zbóż, w tym kukurydzy
skrobii ziemniaczanej
skrobii kukurydzianej
każdego typu skrobii
skrobii kukurydzianej
. Methylophilus methylotrophus to mikroorganizm wykorzystywany:
jako składnik osadu czynnego
do produkcji białka
w procesach hydroksylacji steroli
w procesie bioremedacji
do produkcji białka
Alginian jest produkowany głównie przez glony. Spośród bakterii jego producentem jest:
) Zymomonas mobilis
) Azotobacter vinelandii
Pseudomonas roqfort
Sclerotium rolfsii
) Azotobacter vinelandii
. Wanilina, to:
4-hydroksy-2-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metylobenzaldehyd
5-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
wskaz zdanie fałszywe
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
) barwa słodu browarniczego zależy od temperatury
w procesie produkcji słodu browarniczego wykorzystuje się jęczmień o kłosach dwu lub sześcio rzędowym
) istotnym dla jakości słodu parametrem jest jego siła amylolityczna
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
szczepionki DNA podaje się do tkanki mięśniowej
) Szczepionki DNA charakteryzuje stosunkowo niska immunogenność
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
DNA ze szczepionki genetycznej może ulec integracji w chomosom…-
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
193 Eukariotycznym producentem kwasu organicznego o wzorze CH3CH(OH)COOH jest…
Rhizopus oryzae
Aspergillus wentii
Candida sp.
Leuconostoc messenteroides
Rhizopus oryzae
Który z poniższych związków należy się spodziewać w przewadze w chmielu goryczkowym?
polifenoli
żywic chmielowych
olejków chmielowych
garbników
żywic chmielowych
Prekursorami wyższych alkoholi aromatycznych oraz alifatycznych odpowiadających często za aromat piwa są w brzeczce:(dodatkowe odp)
aminokwasy
puryny i pirymidyny
maltoza i inne cukry łatwo przyswajalne
rafinoza
aminokwasy

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby