Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5520 razy
Które z antybiotyków zawierają siarkę(S) w pierścieniu dihydrotiazynowym (chyba)?
cefalosporyny
kwas klawuranowy
penicyliny
tienamycyna
cefalosporyny
Lactobacills bulgarius i Lactobacillus thermophilus gdzie wytsępują..
masło
biogurt
jogurt
śmietana
jogurt
Pytanie o jakiś proces produkcji i podać enzymy w odpowiedniej kolejnościw produkcji HFCS
alfa-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
Opis zwiazku i pytanie: Opis tego związku dotyczy
ksantanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
b pullulanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
pullulanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
specyficzność podpuszczki jest w odniesieniu do:
starter
napowietrzenie
temperatura
ph
ph
Ficyna to enzym :
grzybowy
roślinny
bakteryjny
mikrobiologiczny
roślinny
Podłoże sojowe wykorzystuje się w produkcji:
penicyliny G
cefamycyny
streptomycyny
cefalosporyny C
streptomycyny
Aktywność karbamylazy i hydantonazy o odpowiedniej specyficzności wykorzystuje się do otrzymywania:
L-Glu
semisyntetycznych penicylin
D- aminokwasów
kwasu itakonowego
D- aminokwasów
Który z poniższych mikroorganizmów jest dobrym źródłem enzymów koagulujących?:
Rhizomucor mienei
Aspergillus oryzae
Bacillus subtilis
Penicillium expansium
Rhizomucor mienei
Która z poniższych odpowiedzi jest poprawna?
Produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w warunkach beztlenowych w zemulgowanych środowiskach
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
tzw. liczba Kolbacha jest jednym z parametrów jakości stanu browarniczego i dotyczy siły amyliolitycznej
bakteriocyny są aktywowane głównie w stosunku do bakterii grm ujemnych
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
. Reakcje hydroksylacji steroli przeprowadzają:
monohydratazy
peroksydazy
oksydazy o funkcji mieszanej
oksygenazy o funkcji mieszanej
oksygenazy o funkcji mieszanej
. Do biotechnologicznej produkcji rozpuszczalników wykorzystać można:
Leuconostoc messenteroides
Azotobacter vinelandil
Aspergillus itaconicus
Clostridium acetobutylicum
Clostridium acetobutylicum
W produkcji jadalnych szczepionek wykorzystuje się:
Bacillus thurigensis
Agrobacterium tumefaciens
Agrobacterium thurigensis
Arthrobacter tumefaciens
Agrobacterium tumefaciens
Antracykliny, to pochodne
peptydowe
aminokwasów
cukrowe
lipidowe
cukrowe
Przeciwciała monoklonalne chimeryczne, to:
inaczej przeciwciała humanizowane
przeciwciała monoklonalne ludzkie
przeciwciała, w których większość łańcucha polipeptydowego pochodzi od człowieka
przeciwciała, w którym większość ł. polipeptydowego pochodzi od myszy
przeciwciała, w których większość łańcucha polipeptydowego pochodzi od człowieka
Otrzymywanie alkoholu etylowego z żyta obejmuje etapy:
słodowanie żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
obróbka termiczna żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, fermentacja, destylacja
hydroliza chemiczna, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
Tyrotrycyna, to antybiotyk
aminoglikozydowy produkowany przez Streptomyces sp.
karbapernowy produkowany przez promieniowce
monocykliczny produkowany przez promieniowce z rodzaju Nocardia
peptydowy produkowany przez Bacilus brevis
peptydowy produkowany przez Bacilus brevis
. Rola Mucor circinelloides w biotechnologii polega na..:
produkcji SCO
wykorzystaniu do otrzymania polisacharydów
wykorzystaniu w hydroksylacji steroli
produkcji białka
produkcji SCO
Guma ksantanowa jest produkowana biotechnologicznie z wykorzystaniem:
Pseudomonas elodea
Xanthomonas campestris
Aureobasidium pullulans
Leuconostoc mesensteroides
Xanthomonas campestris
Jedną z dróg otrzymywania waniliny jest transformacja mikrobiologiczna lignin (...) całokomórkowy biokatalizator:
bakterie o aktywności hydroksylazy ligninowej
grzyby białej zgnilizny drzew, w których komórkach jest (...) ligninowa
eukariotyczny o aktywności depolimerazy ligninowej
eukariotyczny o aktywności peroksydazy ligninowej
eukariotyczny o aktywności peroksydazy ligninowej

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby