Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Inżynieria produktów żywnościowych
Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań:
157
Rozwiązywany:
3436 razy
wędzenie ciepłe odbywa się w temperaturze
22-40 C
61-72C
40-50C
22-40 C
wędzenie gorące odbywa się w temperaturze:
45C
40C
65C
50C
45C
podczas kwaszenia wykorzystywany jest (w 1-1,5%):
kwas mlekowy
kwas acetylosalicylowy
kwas foliowy
kwas fosforowy
kwas mlekowy
w wyniku przerobu cukru przez bakterie powstaje
kwas pirogronowy
alkohol
kwas mlekowy
cukier
kwas mlekowy
Drgania dźwiękowe stosowane są do usuwania z powietrza:
smogu
czadu
dymów
dymów
podczas użycia metod radiacyjnych:
wydziela się duża ilość ciepła
wydziela się niewielka ilość ciepła
nie wydziela się ciepło
wydziela się niewielka ilość ciepła
nie wydziela się ciepło
Niskie dawki radiacyjne mieszczą się w zakresie
1-2 kilogreja
do 1 kilogreja
do 5 kilogrejów
do 10 kilogrejów
do 1 kilogreja
średnia dawka mieści się w zakresie:
1-10 kilogreja
do 1 kilogreja
10-50 kilogreja
1-10 kilogreja
Wysokie:
1-10 kilogreja
poniżej 1 kilogreja
10-50 kilogreja
10-50 kilogreja
Dawki wysokie :
mogą być w powszechnym użytku
nie mogą być w powszechnym użytku
nie mogą być w powszechnym użytku
Metoda kombinowana inaczej nazywana jest technologią:
schodków
żywopłotów
płotków
płotków
promieniowanie radiacyjne niszczy:
wszystkie stadia organizmów
bakterie
wirusy
wszystkie stadia organizmów
stosowanie radiacji w żywności spowodowało:
zmniejszeniem przypadków chorób spowodowanych spożyciem żywności
zwiększeniem przypadków chorób spowodowanych spożyciem żywności
zmniejszeniem przypadków chorób spowodowanych spożyciem żywności
Rozporządzenie w sprawie napromieniowania żywności promieniowaniem jonizującym pochodzi z dnia:
20 czerwca 2007
20 czerwca 2017
10 czerwca 2007
20 czerwca 2007
rozporządzenie to dotyczyło
opakowań
maksymalnych dopuszczalnych dawek
procedur
minimalnych dopuszczalnych dawek
kwalifikacji osób obsługujących aparaty promieniotwórcze
przewozu z państw "trzecich"
przewozu z państw europejskich
źródeł promieniowania
środków spożywczych poddanych napromieniowaniu
opakowań
maksymalnych dopuszczalnych dawek
procedur
przewozu z państw "trzecich"
źródeł promieniowania
środków spożywczych poddanych napromieniowaniu
Produkty radiacyjne:
muszą być oznakowane
nie muszą być oznakowane
muszą być oznakowane
Najwięcej produktów możliwych do napromieniowania jest w:
krajach europejskich
krajach azjatyckich
krajach afrykańskich
krajach afrykańskich
Obrót utrwaloną radiacyjnie żywnością zakazany jest w:
Niemczech
USA
Polsce
Niemczech
W Polsce można napromieniować
Przyprawy
Czosnek
Buraki
Pomidory
Ziemniaki
Suszone warzywa
Cebulę
Świeże warzywa
Rydze
Pieczarki
Paprykę
Przyprawy
Czosnek
Ziemniaki
Suszone warzywa
Cebulę
Pieczarki
Podstawowym wyróżnikiem oceny bezpieczeństwa substancji dodatkowych do żywności jest:
F.P.S
A.D.I
A.S.J
A.D.I
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#studia
#kudelka
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie