Fiszki

Inżynieria produktów żywnościowych

Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 3278 razy
Współczynnik A.D.I wyraża się w jednostce
mg
mg/ kg masy ciała
g/ kg masy ciała
mg/ kg masy ciała
Rozwinięcie skrótu A.D.I:
Akceptowane roczne pobranie
Adaptatywne dzienne pobranie
Akceptowalne dzienne pobranie
Akceptowalne dzienne pobranie
"Food additive" to:
składniki dodane do żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym)
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
składniki odżywcze żywności
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
Przykładem food addictive są:
formalina
niektóre substancje naturalne
fosforany
B- karoten
substancje identyczne z naturalnymi
skrobia modyfikowana
typowe związki chemiczne
formaldehyd
niektóre substancje naturalne
fosforany
B- karoten
substancje identyczne z naturalnymi
skrobia modyfikowana
typowe związki chemiczne
"Food ingredients" to
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki dodane do żywności
składniki odżywcze żywności
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
składniki dodane do żywności
Przykładami food ingredients są
sól
azotany
cukier
fosforany
skrobia
sól
cukier
skrobia
Food constituens
składniki dodane do żywności
składniki odżywcze żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
przykładem food constituents są
białko
woda
żółtko
tłuszcz
witamina C
białko
woda
tłuszcz
witamina C
food compounds to:
charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki odżywcze żywności
składniki dodane do żywności
składniki odżywcze żywności
Regulatory kwasowości, substancje konserwujące, przeciwutleniacze i synergenty należą do:
dodatków wzbogacających
dodatków kształtujących strukturę
substancji przedłużających trwałość żywności
substancji przedłużających trwałość żywności
wśród dodatków kształtujących strukturę wyróżniamy:
barwniki
regulatory kwasowości
emulgatory
substancje zagęszczające i żelujące
witaminy
emulgatory
substancje zagęszczające i żelujące
substancje kształtujące cechy sensoryczne żywności to:
nośniki
enzymy
substancje słodzące
barwniki
aromaty i substancje smakowe
substancje słodzące
barwniki
aromaty i substancje smakowe
witaminy, substancje mineralne, składniki bioaktywne należą do grupy:
dodatków wzbogacających
substancji kształtujących cechy sensoryczne
pomocniczych dodatków do żywności
dodatków wzbogacających
Wśród pomocniczych dodatków do żywności wyróżniamy
ciała stałe
substancje powierzchniowe
gazy
enzymy
nośniki
witaminy
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
gazy
enzymy
nośniki
witaminy
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
możliwe zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania:
fizjologiczne
biochemiczne
mechaniczne
biologiczne
mikrobiologiczne
chemiczne
fizyczne
fizjologiczne
biochemiczne
mikrobiologiczne
chemiczne
fizyczne
substancje konserwujące zapobiegają głównie przed wpływem na produkt:
temperatury
drobnoustrojów
wilgoci
drobnoustrojów
do żywności nie można dodać więcej niż:
1 konserwant
można dodać ile się chce
2 konserwanty
3 konserwanty
2 konserwanty
substancje konserwujące:
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
nie muszą być łatwo usuwalne z orgnizmu
mogą reagować ze składnikami żywności
nie mogą reagować ze składnikami żywności
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
nie mogą reagować ze składnikami żywności
antyseptyki są wytwarzane;
na drodze syntezy chemicznej
przez bakterie
na drodze syntezy chemicznej
Antybiotyki produkowane są:
na drodze syntezy chemicznej
przez drobnoustroje
przez drobnoustroje

Powiązane tematy

#studia #kudelka

Inne tryby