Fiszki

Inżynieria produktów żywnościowych

Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 3438 razy
Współczynnik A.D.I wyraża się w jednostce
mg
g/ kg masy ciała
mg/ kg masy ciała
mg/ kg masy ciała
Rozwinięcie skrótu A.D.I:
Akceptowalne dzienne pobranie
Adaptatywne dzienne pobranie
Akceptowane roczne pobranie
Akceptowalne dzienne pobranie
"Food additive" to:
składniki dodane do żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym)
składniki odżywcze żywności
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
Przykładem food addictive są:
B- karoten
substancje identyczne z naturalnymi
niektóre substancje naturalne
formaldehyd
fosforany
skrobia modyfikowana
typowe związki chemiczne
formalina
B- karoten
substancje identyczne z naturalnymi
niektóre substancje naturalne
fosforany
skrobia modyfikowana
typowe związki chemiczne
"Food ingredients" to
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki dodane do żywności
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
składniki odżywcze żywności
składniki dodane do żywności
Przykładami food ingredients są
cukier
sól
azotany
fosforany
skrobia
cukier
sól
skrobia
Food constituens
składniki dodane do żywności
składniki odżywcze żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
przykładem food constituents są
białko
tłuszcz
żółtko
witamina C
woda
białko
tłuszcz
witamina C
woda
food compounds to:
składniki odżywcze żywności
składniki dodane do żywności
charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki odżywcze żywności
Regulatory kwasowości, substancje konserwujące, przeciwutleniacze i synergenty należą do:
dodatków kształtujących strukturę
dodatków wzbogacających
substancji przedłużających trwałość żywności
substancji przedłużających trwałość żywności
wśród dodatków kształtujących strukturę wyróżniamy:
barwniki
witaminy
emulgatory
substancje zagęszczające i żelujące
regulatory kwasowości
emulgatory
substancje zagęszczające i żelujące
substancje kształtujące cechy sensoryczne żywności to:
aromaty i substancje smakowe
enzymy
nośniki
substancje słodzące
barwniki
aromaty i substancje smakowe
substancje słodzące
barwniki
witaminy, substancje mineralne, składniki bioaktywne należą do grupy:
dodatków wzbogacających
pomocniczych dodatków do żywności
substancji kształtujących cechy sensoryczne
dodatków wzbogacających
Wśród pomocniczych dodatków do żywności wyróżniamy
nośniki
substancje powierzchniowe
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
witaminy
enzymy
ciała stałe
gazy
nośniki
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
witaminy
enzymy
gazy
możliwe zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania:
mikrobiologiczne
fizyczne
fizjologiczne
chemiczne
biochemiczne
mechaniczne
biologiczne
mikrobiologiczne
fizyczne
fizjologiczne
chemiczne
biochemiczne
substancje konserwujące zapobiegają głównie przed wpływem na produkt:
drobnoustrojów
wilgoci
temperatury
drobnoustrojów
do żywności nie można dodać więcej niż:
3 konserwanty
1 konserwant
można dodać ile się chce
2 konserwanty
2 konserwanty
substancje konserwujące:
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
nie mogą reagować ze składnikami żywności
nie muszą być łatwo usuwalne z orgnizmu
mogą reagować ze składnikami żywności
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
nie mogą reagować ze składnikami żywności
antyseptyki są wytwarzane;
na drodze syntezy chemicznej
przez bakterie
na drodze syntezy chemicznej
Antybiotyki produkowane są:
na drodze syntezy chemicznej
przez drobnoustroje
przez drobnoustroje

Powiązane tematy

#studia #kudelka

Inne tryby