Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Inżynieria produktów żywnościowych
Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań:
157
Rozwiązywany:
3441 razy
do antyseptyków należy:
kwas sorbowy
bezwodnik kwasu siarkowego
Nizyna
Azotany i azotyny
Natamycyna
kwas benzoesowy i jego sól sodowa
Nizyna
Natamycyna
antyoksydanty chronią produkt przed szkodliwym działaniem:
tlenu
środków chemicznych
mikroorganizmów
tlenu
utlenianie tłuszczów nazywamy:
ciemnieniem
jełczeniem
brunatnieniem
jełczeniem
jeśli chcemy przedłużyć trwałość smalca (która wynosi 1 rok) dodaje się do niego:
marchewki
majeranku
pietruszki
majeranku
tokoferole, flawonoidy, wit. A należą do przeciwutleniaczy:
naturalnych
syntetycznych
naturalnych
natomiast estry kwasu galusowego, butylohydroksytoluen należy do przeciwutleniaczy:
naturalnych
syntetycznych
syntetycznych
substancje zagęszczające:
zmniejszają lepkość produktów spożywczych
zwiększają lepkość produktów spożywczych
zwiększają lepkość produktów spożywczych
substancje żelujące:
nadają produktom określoną teksturę przez utworzenie żelu
zwiększają lepkość produktu
nadają produktom określoną teksturę przez utworzenie żelu
guma arabska, agar i pektyna to:
substancja zagęszczająca
substancja żelująca
substancja zagęszczająca
skrobia, fosforany, guma guar i arabska to:
substancje zagęszczające
substancje żelujące
substancje żelujące
guma arabska:
uczula
nie jest środkiem uczulającym
uczula
korzeń mydlnicy jest:
substancją wspomagającą pienienie
substancje przeciwdziałające pienieniu
substancje przeciwdziałające zbrylaniu
substancje przeciwdziałające pienieniu
związki krzemoorganiczne to:
substancje przeciwdziałające pienieniu
substancje wspomagające pienienie
substancje przeciwdziałające zbrylaniu
substancje przeciwdziałające pienieniu
barwniki syntetyczne
mogą być dodane do żywności dla dzieci
muszą być opisane na opakowaniu
nie muszą być opisane na opakowaniu
nie mogą być dodane do żywności dla dzieci
muszą być opisane na opakowaniu
nie mogą być dodane do żywności dla dzieci
barwniki naturalne
trudno ulegają rozkładowi
łatwo ulegają rozkładowi
łatwo ulegają rozkładowi
do fałszowania pieczywa ciemnego stosuje się:
beta karoten
karmel siarczynowy
żółcień pomarańczowa
betanina
karmel siarczynowy
barwnik fioletowy stosuje się do:
mięsa
nabiału
pieczywa
mięsa
alkohole cukrowe otrzymuje się przez:
uwodornienie sacharydów
odwodornienie sacharydów
nitrowanie aminokwasów
uwodornienie sacharydów
Funkcje sacharozy:
konserwująca
zagęszczająca
słodząca
konserwująca
zagęszczająca
słodząca
najmniejszą intensywność słodzącą (0,4) posiada:
fruktoza
laktoza
sacharoza
laktoza
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#studia
#kudelka
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie