Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Inżynieria produktów żywnościowych
Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań:
157
Rozwiązywany:
3280 razy
do antyseptyków należy:
kwas benzoesowy i jego sól sodowa
Natamycyna
bezwodnik kwasu siarkowego
Nizyna
Azotany i azotyny
kwas sorbowy
Natamycyna
Nizyna
antyoksydanty chronią produkt przed szkodliwym działaniem:
środków chemicznych
tlenu
mikroorganizmów
tlenu
utlenianie tłuszczów nazywamy:
brunatnieniem
jełczeniem
ciemnieniem
jełczeniem
jeśli chcemy przedłużyć trwałość smalca (która wynosi 1 rok) dodaje się do niego:
majeranku
pietruszki
marchewki
majeranku
tokoferole, flawonoidy, wit. A należą do przeciwutleniaczy:
naturalnych
syntetycznych
naturalnych
natomiast estry kwasu galusowego, butylohydroksytoluen należy do przeciwutleniaczy:
naturalnych
syntetycznych
syntetycznych
substancje zagęszczające:
zwiększają lepkość produktów spożywczych
zmniejszają lepkość produktów spożywczych
zwiększają lepkość produktów spożywczych
substancje żelujące:
nadają produktom określoną teksturę przez utworzenie żelu
zwiększają lepkość produktu
nadają produktom określoną teksturę przez utworzenie żelu
guma arabska, agar i pektyna to:
substancja zagęszczająca
substancja żelująca
substancja zagęszczająca
skrobia, fosforany, guma guar i arabska to:
substancje żelujące
substancje zagęszczające
substancje żelujące
guma arabska:
nie jest środkiem uczulającym
uczula
uczula
korzeń mydlnicy jest:
substancją wspomagającą pienienie
substancje przeciwdziałające pienieniu
substancje przeciwdziałające zbrylaniu
substancje przeciwdziałające pienieniu
związki krzemoorganiczne to:
substancje przeciwdziałające zbrylaniu
substancje wspomagające pienienie
substancje przeciwdziałające pienieniu
substancje przeciwdziałające pienieniu
barwniki syntetyczne
nie muszą być opisane na opakowaniu
mogą być dodane do żywności dla dzieci
muszą być opisane na opakowaniu
nie mogą być dodane do żywności dla dzieci
muszą być opisane na opakowaniu
nie mogą być dodane do żywności dla dzieci
barwniki naturalne
łatwo ulegają rozkładowi
trudno ulegają rozkładowi
łatwo ulegają rozkładowi
do fałszowania pieczywa ciemnego stosuje się:
karmel siarczynowy
beta karoten
betanina
żółcień pomarańczowa
karmel siarczynowy
barwnik fioletowy stosuje się do:
nabiału
mięsa
pieczywa
mięsa
alkohole cukrowe otrzymuje się przez:
nitrowanie aminokwasów
odwodornienie sacharydów
uwodornienie sacharydów
uwodornienie sacharydów
Funkcje sacharozy:
konserwująca
słodząca
zagęszczająca
konserwująca
słodząca
zagęszczająca
najmniejszą intensywność słodzącą (0,4) posiada:
laktoza
sacharoza
fruktoza
laktoza
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#studia
#kudelka
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie