Fiszki

Inżynieria produktów żywnościowych

Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 3443 razy
a największym:
cukier inwertowany
fruktoza
maltoza
cukier inwertowany
Guma arabska służy do:
nadawania połysku owocom, kawie
składnik mas, nadaje połysk wyrobom cukierniczym
stosowane do powlekania serów podpuszczkowych dojrzewających
składnik mas, nadaje połysk wyrobom cukierniczym
Surogat to:
białko z organizmów jednokomórkowych
witaminy, węglowodany, kwasy tłuszczowe
namiastka żywności
namiastka żywności
Przykłady surogatu:
masło
zabielacz do kawy
produkty z soi
margaryna
kawa zbożowa
mleko
miód naturalny
miód sztuczny
zabielacz do kawy
produkty z soi
margaryna
kawa zbożowa
miód sztuczny
Wśród substancji spożywczych z niejadalnych części roślin wyróżniamy
agar
żelatyna
kofeina
agar
żelatyna
NNKT (zawarte w pełnowartościowym białku) to:
niepotrzebne nasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Zmianę aktywności genów występujących w danym organizmie jak pierwszą zastosowano w 1994 roku w:
cytrynie
pomidorze
jabłku
pomidorze
świecący tytoń otrzymuje się poprzez połączenie genów:
tytoniu i robaczka świętojańskiego
tytoniu i kozy
tytoniu i muchy
tytoniu i robaczka świętojańskiego
soję o smaku orzeszka ziemnego otrzymuje się poprzez "połączenie" :
soi i orzeszka ziemnego
soi i orzeszka ziemnego
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia pochodzi z dnia:
25 sierpnia 2006
8 stycznia 2010
25 sierpnia 2006
GMF to:
genetycznie modyfikowana pasza dla zwierząt
genetycznie modyfikowany produkt
genetycznie modyfikowana żywność
genetycznie modyfikowana żywność
Produkty radiacyjne oznaczone są znakiem:
Badura
napis: "radiacyjnie utrwalony"
napis "radiacyjnie unieszkodliwiony"
symbolem czerwonego lisa
Radura
symbolem zielonego kwiatka
napis: "radiacyjnie utrwalony"
Radura
symbolem zielonego kwiatka
czy wszystkie produkty poddane radiacji muszą być oznakowane:
nie
tak
nie
Tzw. Lista pozytywna dotyczy
produktów możliwych do spożycia
produktów, które mogą zostać poddane napromieniowaniu
produktów, które mogą zostać poddane tyndalizacji
produktów, które mogą zostać poddane napromieniowaniu
Żywność syntetyczna:
nie jest korzystna dla zdrowia
jest korzystna dla zdrowia
nie jest korzystna dla zdrowia
Sacharoza to disacharyd zbudowany z:
glukozy i mannozy
fruktozy i glukozy
glukozy i galaktozy
fruktozy i glukozy
W Polsce radiacyjne napromieniowanie żywności jest:
dozwolone
zakazane
dozwolone

Powiązane tematy

#studia #kudelka

Inne tryby